Mu Online

Scriu acest articol pentru toţi fanii acestui MMORPG şi în special pentru toţi jucătorii foşti sau actuali a serverului de Mu Online LinkMania pentru că am ajuns la concluzia că nu toată lumea cunoste istoria şi frumuseţile din spatele celor experimentate zi de zi în acea lume fantastică.

Începând cu începutul , vreau să spun că Mu Online este un MMORPG(massively multiplayer online role-playing game) , creat de firma Webzen şi distribuit de K2 Network. Lansat pe 19 Noiembrie 2001 , a fost primul MMO 3D din Coreea şi datorită succesului enorm , Webzen a lansat serverul Global , în engleză , în Octombrie 2003.
Pe 1 Decembrie 2005 , Webzen a făcut contract cu firma K2 Network pentru a răspândi jocul în toată lumea. Prin această înţelegere , Webzen urma să ofere suport tehnic şi updateuri pentru joc şi K2 Network trebuia să execute operaţiuni generale printre care administrarea serverelor şi a operaţiunilor , Game Mastering , suport clienţi , marketing şi ranking.
La fel ca în majoritatea MMORPG-urilor , jocul se rezumă , în mare parte la selectarea unui caracter şi luptat cu monştri pentru a câştiga experienţă şi oferă unele sisteme ingenioase pentru jucători.
Printre acestea se numără şi sistemul “Outlaws and Heroes” (Criminali şi Eroi). Acest sistem a fost creat pentru a descuraja luptele între jucători fără a se provoca reciproc la un duel. Când un caracter atacă un altul , sistemul de auto-apărare este activat , în care jucătorul atacat poate omorâ agresorul într-un timp limitat fără a fi influenţat negativ de acest sistem.
Timpul redus din penalitatea de “outlaw” este egal cu levelul unui monstru omorât , transformat în secunde ( level 10 = -10 secunde ) , ceea ce înseamnă că în funcţie de numărul de monştri omorât , penalitatea se reduce considerabil.
Erou este caracterul care a omorât cel puţin 3 caractere cu statusul de “outlaw” stagiul 2 , fără a fi atacaţi de acei playeri , pentru că atunci intervine sistemul de auto-protecţie şi killul este considerat auto-apărare , nu kill eroic. Eroii au o şansa din 32 (mult mai mică decât şansa unui “outlaw” sau a unui player fără acest statut special) să scape un item la moarte , şi pierd mai puţină experienţă când sunt omorâţi de o creatură. Itemele pot fi scăpate când un player este omorât de un monstru , un gardian , un erou sau commoner(player cu statut normal). De asemenea , itemele care nu pot fi aruncate , cum ar fi aripile , itemele minim +5 sau itemele excelente nu pot cădea în nici o circumstanţă. Acest status de erou este pierdut la o oră după ce s-a omorât ultimul “outlaw”.
Sistemul de statistici , oferă caracterului posibilitatea de a mări Puterea[Strenght] , Agilitatea[Agility] , Vitalitatea[Vitality] , Energia[Energy] sau Comanda[Command](în cazul Dark Lordsilor), cu 5 puncte în total de fiecare dată când se creşte în nivel. În mod special , Magic Gladiatorii şi Dark Lordsii , primesc 7 puncte în loc de 5.(Probabil din cauză că sunt mai palizi la faţă)
În plus , când un caracter din cei 3 de bază ajunge la nivelul 220 , el poate lua un Quest special , care după terminare permite jucătorului să primească 6 puncte pe level în loc de 5.

 • Strenght” reprezintă puterea fizică a caracterului. Cu cât se investesc mai multe puncte în această opţiune , cu atât se face mai mult damage când se loveşte cu arma şi sunt reduse şansele de a rata inamicul. De asemenea , această opţiune oferă posibilitatea de a echipa arme şi armuri mai puternice.
 • Agility” te ajută marindu-ţi acurateţea , viteza de atac şi a ratele defensive.
 • Vitality” este tăria caracterului. Măreşte punctele de vitalitate a caracterului astfel putând să încaseze mai multe lovituri.
 • Energy” este capacitatea unui caracter de a folosi magii. Wizardsii şi Elfii ce urmează calea magiei au nevoie de multă energie pentru a învăţa vrăji noi.Investind puncte la energie caracterul beneficiază de mai multă mană şi de damage ridicat la vrăji.
 • Command” este o opţiune specială valabilă doar pentru Dark Lord. Măsoară abilitatea de a controla animale speciale pentru această clasă. Mărind comanda , ei pot învăţa şi unele vrăji noi. De asemenea un Dark Lord cu un Command ridicat beneficiază de posibilitatea de a avea un Clan(guild) de 80 membri(capacitatea maximă).

Jocul are o mulţime de zone de explorat , zonele de început fiind , Noria pentru Elfi , Elbeland pentru Summoneri şi Lorencia pentru celelalte clase.

La început , jucătorul poate alege una din patru clase diferite. Fiecare clasă are puteri şi iteme specifice create în aşa fel încât să nu existe o clasă cu adevărat mai puternică decât alta. Crescând în nivel , caracterele pot evolua în clase mai puternice. La fiecare schimbare de clasă se beneficiază de o varietate de vrăji şi iteme noi disponibile. La nivele mai avansate jucătorul are posibilitatea de a crea caractere noi accesibile doar dacă nivelul unuia dintre caracterele de pe cont este egal cu , sau mai mare decât cel cerut de joc.

Caracterele jucabile sunt:

 • Dark Knight (Dark Knight -> Blade Knight -> Blade Master) este cel mai popular caracter , probabil din cauză că se bazează pe forţă brută. Această clasă are cea mai mare viaţă , cele mai puternice arme şi cele mai bune armuri. Acest lucru face un BK bine echipat să fie baza unui party. Această clasă poate evolua din Dark Knight în Blade Knight şi apoi în Blade Master.
 • Dark Wizard (Dark Wizard -> Soul Master -> Grand Master) reprezintă o clasă specializată pe vrăji ofensive care pot ucide de la distanţă. Cu toate că sunt capabili să poarte unele arme făcute special pentru ei , damageul mic şi armurile slabe îi dezavantajează mult în lupta fizică , din acest motiv ei folosesc vrăji care îi fac mai puternici prin mărirea defensivei şi a damageului cauzat. Această clasă poate evolua din Dark Wizard în Soul Master apoi în Grand Master.
 • Fairy Elf (Elf -> Muse Elf -> High Elf) este clasa specializată în combat la distanţă şi vrăji defensive sau ofensive , de asemenea poate chema creaturi în ajutor.Elfii pot urma două drumuri spre putere , şi anume “Agility Elf” care se concentrează pe agilitate şi putere , pentru folosirea celor mai bune arcuri şi arbalete oferind un damage mare. Sau “Energy Elf” care se bazează pe energie permiţând folosirea summonurilor şi mărind puterea buffurilor. Fairy Elf poate evolua în Muse Elf şi apoi în High Elf.
 • Magic Gladiator (Magic Gladiator -> Duel Master) este o combinaţie de Dark Knight şi Dark Wizard. Poate fi creat când pe cont exista cel puţin un caracter cu levelul egal cu , sau mai mare de 220. Nu poate purta căsca şi are doar 4 seturi speciale pentru el , dar în schimb poate purta multe din armurile la Dark Knights şi Dark Wizards. Un alt avantaj oferit de această clasă este posibilitatea de a fugi fără a avea nevoie de papuci +5 şi de a innota fără mănuşi +5 , în plus primeşte 7 puncte pe nivel spre deosebire de clasele menţionate anterior care primesc 5. El poate evolua în Duel Master.
 • Dark Lord (Dark Lord -> Lord Emperor) poate fi creat dacă pe cont exista cel puţin un caracter de level egal cu sau mai mare de 250.Această clasă are damage mare atât fizic cât şi la magii şi se poate folosi de unele animale. Ca şi Magic Gladiator , Dark Lordul primeşte 7 puncte la fiecare level şi poate fugi şi innota fără papuci , respectiv mănuşi +5. La fel ca Magic Gladiator , are o singură transformare , din Dark Lord în Lord Emperor.
 • Summoner (Summoner -> Bloody Summoner -> Dimension Master) este un caracter nou introdus în sezonul 3 care poate fi creat ca un caracter de început , fara a fi nevoie de un altul de level superior. Are magii puternice şi de asemenea poate folosi unele din magiile Dark Wizardului. Cum da de bănuit şi numele , această clasă are puterea de a summona creaturile proprii care pot fi crescute până la +13. Are o serie de seturi puternice care pe lângă avantajele evidente îi schimbă şi lookul părului.

Cum se ştie deja din experienţă şi din ce am scris mai sus , jocul oferă o varietate mare de iteme , acest lucru fiind considerat unul din cele mai importante avantaje ale jocului. Aceste iteme îşi pot schimba culoarea şi pot străluci în funcţie de nivel. Un item cu un nivel ridicat este mai puternic dar necesită mai multă putere şi agilitate pentru folosire , iar unele iteme din versiunile mai recente cer de asemenea un level anume , care creşte în funcţie de nivelul itemului.
Prin purtarea unui set întreg caracterul poate primi şi opţiuni bonus. Un set de +10 crează mici lumini care zboară în jurul caracterului , oferind 5% apărare. Un set de +11 va da 10% şi la +12 şi 13 efectul vizual se transformă într-o aură şi va oferi 15 , respectiv 20% apărare.
Unele iteme pot avea bonusuri numite “opţiuni” care le fac mai puternice.
În joc se pot întâlni , pe lângă iteme normale următoarele tipuri:

 • Luck Items” – Aceste iteme au opţiunea luck care le oferă o şansă mai mare de a creşte nivelul unui item folosind un jewel , măreşte şansa la combinaţiile făcute in “Chaos Machine” şi nu în ultimul rând oferă 5% şansă în plus de a da o lovitură critică pentru fiecare item cu luck purtat de jucător.
 • Excellent Items” – Itemele etichetate ca excelente au o strălucire color şi numele scris cu verde. Aceste iteme au o serie de opţiuni care variază de la mărirea punctelor de mană până la mărirea damageului. Pot fi crescute în level , pot avea luck şi/sau opţiunile unui item normal. Armele excelente au opţiuni speciale diferite faţă de armuri iar Pendantul este clasat cu armele şi inelele cu armurile.
 • Ancient Items” – Sunt iteme şi mai rare decât cele excelente şi au un nivel de apărare şi un damage mai mare decât ele. Sunt itemele care au numele scris cu aceiaşi culoare ca şi cele excelente dar pe un fundal albastru. Fiecare set are un metal antic specific ce deblochează diferite opţiuni. Numele metalului este scris înaintea numelui itemului. Pe lângă opţiunile unui item excelent , itemele antice pot avea şi opţiuni de set care sunt disponibile la purtarea a mai mult de o bucată din setul respectiv. Aceste opţiuni sunt unice la fiecare set.

Pe lângă toate astea , Mu Online mai oferă şi un sistem de Evenimente , care au loc la intervale fixe de timp , unde jucătorii pot participa pentru premii sau experienţă.
Majoritatea necesită un item-cheie pentru a participa.

 • În “Blood Castle” jucătorii se întrec pentru a ajunge la o statuie din cristal care , o data distrusă , aruncă o sabie / un staff sau o arbaletă pentru un înger rănit în lupta cu forţele răului.
 • În “Devil Square” se poarta o luptă cu inamicii pentru supravieţuire , iar premiul este oferit jucătorului cu cel mai mare număr de creaturi doborâte.
 • Chaos Castle” este o zonă mică unde jucătorii trebuie să lupte atât cu inamici din rândul monştrilor cât şi cu alţi jucători. Ultimul rămas în picioare câştiga.
 • În “Crywolf” trebuie să se apere o zonă de invazia forţelor răului.
 • O dată la câteva ore are loc invazia trupelor de aur, unde o versiune mult mai puternică a unor monştri cunoscuti , de culoare aurie care ofera un premiu ce constă într-un “Box of Kundun” de level diferit în funcţie de monstrul omorât , până la +5. Premiul poate fi ridicat de persoana care a făcut cel mai mult damage.
 • Un event similar este “White Wizard” , unde un vrăjitor alb apare în unele oraşe cu o armată de orci puternici şi oferă un premiu celui care face cel mai mare damage.
 • Cel mai important event este “Castle Siege“. Are loc o dată la o perioadă mai lungă de timp , de obicei două săptămâni. La acest event are loc o bătălie de două ore între clanurile participante. Cine deţine castelul după scurgerea celor două ore de război este noul proprietar până la următoarea luptă. Pe unele servere se câştiga şi un premiu iar pe altele se face doar pentru faimă.
Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://blezar.wordpress.com/2009/02/19/mu-online/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 CommentsLeave a comment

 1. super articol

 2. Perfect articol.
  Lasand in urma faptul ca joc acest mmorpg de la inceputul lui 2004, mi-a facut o deosebita placere sa iti citesc articolul. Nota 10, e o placere sa faci distinctia intre jocul in sine si dedesupturile acestuia.
  Sper sa avem ocazia sa ne si intalnim odata pe unul din serverele MU.

  Numai bine,
  Ardeal

 3. Perfect articol. joc Mu de multi ani dar……… nu stiam ca DL poate avea in guilda 80. Asta e chiar nou sa aflu ;(

 4. Care Caracter Ie Cel Mai Tare BK sau DL? ma Refer La PVP? Va Rog Spunetimi Si super articolu admin:)

 5. Va Rog Trmimitetimi un msj rpd Care Ie cel Mai Tare BK sau DL 🙂

 6. salut , BK-ul e cel mai bun la PVP , sau.. cel putin era pe vremea cand am scris articolul asta.. in ziua de azi au mai aparut atatea si atatea sezoane noi..iteme noi .. evolutii noi..nu stiu ce sa-ti spun..dar probabil tot DKul a ramai cel ce face legea 🙂

 7. Vin cu o intrebare de copii mici…
  Mi-am luat skylurile la DK am lvl 200
  intrebarea e … KUM LE FOLOSESC 😕 😐

 8. Defapt , asta e mai mult o intrebare pentru colegii de pe serverul pe care joci , pentru ca in functie de server unele skilluri se invata la level diferit si altele chiar nu functioneaza. Dar sa-ti raspund la intrebare , pentru a invata un skill tot ce trebuie sa faci e sa dai click dreapta pe dansul si daca ai levelul rasa si statsurile necesare skillul va fi invatat. Poate ca ai observat ca pe unele skilluri chiar ai atentionari rosii cand nu corespunzi cu ceva , dar asta nu se intampla la fiecare skill.

 9. Defapt , asta e mai mult o intrebare pentru colegii de pe serverul pe care joci , pentru ca in functie de server unele skilluri se invata la level diferit si altele chiar nu functioneaza. Dar sa-ti raspund la intrebare , pentru a invata un skill tot ce trebuie sa faci e sa dai click dreapta pe dansul si daca ai levelul rasa si statsurile necesare skillul va fi invatat. Poate ca ai observat ca pe unele skilluri chiar ai atentionari rosii cand nu corespunzi cu ceva , dar asta nu se intampla la fiecare skill.
  +1

 10. cum ma fac blade master spunetim plz

 11. Am si eu o intrebare, care e cel mai bun set ancient pe SoulMaster ? Sez 3 ep 1

 12. Nota 10 Bravo!!!!!

 13. Nota 10 ,m-ai lasat fara cuvinte !
  Super articol !!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: